• Gratis verzending vanaf €40
  • Gratis verzending naar België vanaf €70

Soorten en smaken honing

Benieuwd naar de verschillende soorten honing die er zijn. De ene honing is meer een crèmeachtige, de andere honing vloeibaar. Maar hoe kiest u nou de juiste soort honing? Welke soorten honing u kiest hangt af van waarvoor u het gaat gebruiken en waar u van houd. Houd u meer van pittig of meer van zachte smaken? Gaat u het voor de thee gebruiken of als middel tegen verkoudheid? Honing is voor 100% een natuurproduct en kunt u het beste bij een imkerij kopen, omdat deze de honing niet verwarmen (of beperkt), waardoor alle mineralen en vitaminen in de honing blijven. Als een honing een bepaalde naam heeft betekent dat dat het voor een zeker percentage bestaat uit honing die getrokken is uit de nectar van deze gewassen. De imker, die later de verzegelde raten uit de kasten haalt en er honing uit slingert, kan deze honing testen om te zien welk gehalte van een bepaalde bloem erin zit.

 

Heidehoning

is een zeer geurige, pittige honing en volbruin van kleur. Ze wordt ook wel de “koning onder de honing” genoemd. Heidehoning is misschien wel wat duurder, maar ze is ook dunner te smeren omdat ze zo pittig is. Goede heidehoning is zo stijf, dat, als de pot wordt omgekeerd, de geleiachtige honing er niet uitloopt. De bijenvolken worden op de heide geplaatst van begin augustus tot half september. De heide-raathoning is een delicatesse en is soms maar een paar weken per jaar te verkrijgen.


Fruithoning 

is, de naam verklapt het al, fruitig van smaak, en minder zoet. Deze honing is licht van kleur en kristalliseert redelijk snel. Ze wordt door de bijen verzameld in de fruitboomgaarden.

 

Lindehoning

wordt in het begin van de zomer door de bijen verzameld uit de lindebomen. De temperatuur moet aangenaam zijn, anders “honingt” de linde niet (“honingt” wil zeggen dat de bloesem nectar geeft). Lindehoning is geelgroen tot donkergeel van kleur en de smaak is een beetje mintachtig. Ze kristalliseert niet erg snel.

 

Bloemenhoning

is een hele gangbare honing, een allemansvriend! Deze verschilt sterk van smaak, al naar gelang van het jaargetijde dat de honing door de bijen wordt gewonnen. Een heerlijke honing, ook voor wie nog nooit honing gegeten heeft. Net als de andere soorten is deze honing rijk aan vitaminen en mineralen.